בשנת 1990, סך הכל לפני כ-3 עשורים, התקבלו רק 470 ישראלים ללימודי משפטים בארץ. כיום, אחרי הקמת המכללות הפרטיות, לומדים לתואר ראשון במשפטים כ-16,000 סטודנטים וסטודנטיות. לפני שמנסים להתקבל למסלול היוקרתי, הנה 5 דברים שכדאי מאוד להתייחס אליהם בכובד ראש.
תואר במשפטים עשוי לפתוח דלתות רבות ולהוות בסיס לקריירה מתגמלת מאוד – כעורכי דין, כיועצים משפטיים בחברות היי-טק, במגזר הציבורי ועוד. יחד עם זאת בגלל ריבוי בוגרי תואר ראשון זה, חשוב לוודא שזהו התחום המתאים לכם. האיכויות החיוניות ביותר הן חדות מחשבה, יכולות ניסוח וביטוי גבוהות מאוד, קליטה מהירה, יכולת להבחין בין עיקר וטפל וגם כושר שכנוע.
2.המסלול
עוד דבר שחשוב לדעת הוא שעולם המשפטים נחלק ל-4 תחומים עיקריים: משפט פלילי, משפט מסחרי, משפט אזרחי ומשפט חוקתי. כדאי להתכוונן מראש למסלול שאליו אתם הכי מתחברים, וכך להפיק מקסימום תועלת מהלימודים. על-מנת לבחור נכון רצוי לקרוא על כל מסלול, ואפשר גם להתייעץ עם עורכי דין בכל אחד מהתחומים כדי להבין מה יתאים לכם.
3. מקום הלימודים
האוניברסיטאות גובות שכר לימוד של כ-10,000 ש"ח בשנה. במכללות הפרטיות שכר הלימוד הוא כמה עשרות אלפי שקלים, ומאחר שנדרשות 3.5 שנים להשלים תואר במשפטים, ההפרש משמעותי מאוד. בנוסף, מחקרים שונים גילו כי בוגרי אוניברסיטאות בתחום המשפטים מרוויחים בממוצע שכר גבוה יותר מבוגרי מכללות. המסקנה המתבקשת היא שעדיף ללמוד באחת האוניברסיטאות – אם כי רף הקבלה הגבוה יותר בהן מייצר מן הסתם מכשול של ממש. אם אתם קרובים לסף, כדאי לנסות לשפר את הציונים הרלוונטיים וכך ללמוד באוניברסיטה.
4. פטור מלימודי אנגלית
לימודי המשפטים הם חוויה מעצימה מאוד, אבל באותה מידה גם תובענית. אחת הדרכים האפקטיביות ביותר להקל על העומס במהלך הלימודים לתואר היא לדאוג לפטור באנגלית, כך שלא תצטרכו להשקיע זמן וכסף בקורסים בשפה זו. הדרך לפטור עוברת בציון גבוה בחלק של האנגלית במבחן הפסיכומטרי, או לחילופין בציון מתאים במבחן אמי"ר או אמיר"ם שהוא הגרסה הממוחשבת של אמי"ר. מומלץ לתרגל את שני סוגי המבחנים כדי להבין איזה מהם מתאים לכם יותר. אתר ptor.co.il כולל מידע נוסף בנושא זה, מוזמנים להיעזר בו.
5. חובת סטאז'
חשוב לזכור שגם אחרי השלמת התואר, הדרך לקבלת רישיון לעסוק בעריכת דין עדיין ארוכה. בפרט נדרש סטאז' שנמשך 18 חודשים שבהם השכר מינימלי והמטלות מרובות. מומלץ לקחת זאת בחשבון כשמתכננים את העתיד, ובפרט בפן הכלכלי.